Економічна перспектива Голобської тергромади: корови та ягоди

Вперше у Голобській територіальній громаді відбувся стратегічно важливий захід – форум економічного розвитку. Аби допомогти місцевій громаді визначитися із сильними економічними сторонами залучили експертів із Києва.

Захід відбувся в межах реалізації проекту «Сприяння реалізації Стратегії розвитку Голобської громади із використанням інструментів громадської участі», що реалізується Волинським Інститутом Права за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

Так, в Голоби завітали директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України (м. Київ) Юрій Бакун та директор проекту «Розвиток полуничних кооперативів» Андрій Галяс.

«Малий та середній бізнес – це основа економічного розвитку ОТГ, – звернулася на початку голова Волинського інституту права Ірина Гайдучик, – Наше основне завдання визначити економічні пріоритети розвитку, створити сприятливі умови та показати людям, що це можливо».

Так, аби почути щось нове та дізнатися про досвід інших міст та країн форум відвідали підприємці Голобської об’єднаної громади, які займаються здебільшого аграрним бізнесом.

DSCN3707

«Люди в нас мають корів і продають молоко, вирощується малина. Також на території громади вирощують полуницю. Також є немаленька кількість пасічників. Варто було б усіх цих людей скооперувати. В мене є думка, взагалі брендувати такі речі і створити, до прикладу, магазинчик, де б продавали усі ці товари, але наші місцеві», – коротко описала ситуацію із агробізнесу у громаді проектний менеджер Голобської селищної ради Юлія Франчук.

DSCN3711

Для початку Юрій Бакун розповів про переваги фермерських кооперативів. Він пояснив, як на практиці може позитивно відзначитися об’єднання сил аграріїв. У своїй презентації він розповів про діючі кооперативи в інших областях України, та як завдяки об’єднанню удосконалилося та підвищилось у ціні їх виробництво.

https://www.slideshare.net/asossiationosbb/ss-78925896

DSCN3713

До прикладу, формат кооперативу дає можливість закупити кращу сільськогосподарську техніку, удосконалити технічно, до прикладу, корівники, аби покращити якісь молока.

Ірина Гайдучик пояснила, що подібні кооперативи готові підтримувати донори, але для цього потрібні передумови. “На сьогодні з’являється все більше конкурсів, спрямованих на підтримку малого та середнього бізнесу, але щоб брат там участь нам не  достатньо того, що ми хороші люди, ми маємо показати системність і можливість розвитку”. Вона запевнила, що у найближчі місяці Юрій Бакун, в рамках проекту, може надавати постійно свої консультації, щодо створення або вдосконалення таких кооперативів.

Про досвід вирощування ягід розповів Андрій Галяс.

DSCN3717

«Покупцям зручніше працювати з однією юридичною особою, аніж ходити з хати до хати і укладати договори з кожним окремо», – пояснює експерт про переваги роботи кооперативу.

Також у кооперативі є можна створювати спеціальний фонд, в який збираються кошти для подальшого удосконалення виробництва та розвитку або ж для допомоги членам кооперативу у певних виробничих проблемах.

Так, Андрій Галяс розповів про досвід роботи одного українського полуничного кооперативу, який забезпечив відому у світі велику компанію «Danone», яка тепер повністю закупляє у кооперативу полуницю для виробництва йогуртів. Для цього кооператив удосконалив технічно вирощування полуниці та її транспортування, а згодом залучив сімейні фермерські господарства, із умовами вирощування ягоди за певними стандартами, адже покупець вимагає ягоду певної зрілості та форми.

На думку, Галяса Голобська об’єднана громада ідеально підходить для вирощування ягід, адже тут уже подібним бізнесом займаються люди. Потрібно лише удосконалити виробництво та збільшити його.

Прес-служба Волинського інституту права

DSCN3708

DSCN3709

Поділитись Постом

Post Comment